How I went from a grade D to an A

Nå er det en måned siden jeg fullførte videregående. Det er kanskje noen som syntes det er rart å høre en på 21 år si det, men jeg er faktisk ikke annet enn stolt. For jeg har gjennomført videregående på den aller beste måten. Hadde jeg fullført det året jeg ble 19 hadde nok ikke karakterene og snittet vært i nærheten av det samme. Og det tror jeg har mye med at jeg faktisk ventet litt, og heller jobbet et par år før jeg tok de siste fagene jeg trengte for å få studiekompetanse, i tillegg til yrkeskompetanse. Jeg fant min studiehverdag, og jeg fant fort ut av hva som funket best for meg slik at jeg kunne lære meg ting fortest, men samtidig som det forble i minnesenteret. Og i dag tenkte jeg å dele med dere de tipsene som hjalp meg med å gå fra en 3’er i naturfag til en 6’er på eksamen.

My best study advice:

Notere for hånd. Jeg har alltid vært en av de som har lært mest ved å notere for hånd, men i fjor skjønte jeg faktisk hvor bra løsning dette var for meg. Men det som også gjorde en forskjell var at jeg ikke bare noterte en gang. Jeg noterte to ganger. Jeg gikk gjennom fagene, og noterte fra alle kapitlene for hånd i en skrive bok. Når jeg var ferdig med alt, så gikk jeg gjennom notatene mine, for så å korte dem enda litt mer ned mens jeg skrev dem inn på pc’n. Dette var for å få enda en gjennomgang av stoffet + man lærer enda mer ved å korte ned notatene som allerede er kortet ned, og man har lettere for å huske stoffet senere.

Faktisk jobbe med kompetansemålene. Dette er et utrolig viktig steg. Spesielt hvis du går privatist eksamen, så er dette viktig. Sensorene har KUN lov til å teste deg i kompetansemålene, og tester de noe utenom det er det rett og slett noe du har rett til å klage på, og da har du rett til å få en ny eksamen. Hver gang jeg var gått gjennom fagene og det var en ukes tid eller to igjen til eksamen, satt jeg å jobbet hardt med kompetansemålene. Jeg skrev inn hvert kompetansemål i et dokument på macen, for så å fokusere og skrive godt og utfyllende til hvert kompetansemål. På denne måten er du forberedt på så og si alt en sensor kan spørre om. Dette gjorde at jeg kom ut med 6 i naturfag, og 5 i norsk muntlig. Og det kunne jeg ikke vært mer fornøyd med!

 

 

Ta pauser. Selv om jeg skriver at stoffet burde gåes gjennom både en og to ganger, så er det viktig med pauser. Trene, slappe av med en serie, lag deg en ekstra god lunsj. Hva du gjør i pausen din er opp til deg, bare du er flink til å stadig ta pauser. Hvis ikke er det fort å bli lei, man mister motivasjonen og ikke minst så blir man tung i hodet. Det er tre faktorer som gjerne ikke går veldig fint sammen når det kommer til det å studere.

 

Dette er det jeg gjorde mens jeg jobbet med naturfag, norsk (muntlig, og skriftlig i bokmål og nynorsk) og kroppsøving. Det var dette jeg også fant ut funket for meg når jeg jobbet til sosiologi eksamen i fjor våres, men jeg fant ikke ut av at det var dette som skulle til før jeg hadde historie eksamen. Men får trøste meg med at det var første eksamen på over 2 år.

Dette ble ikke et innlegg med veldig mange tips, men jeg har sett at mange kan bli veldig overveldet hvis det er det ene tipset etter det andre, og det kan fort bli for mye å fokusere på. Derfor korta jeg det ned til de tre viktigste, og de tre som gjorde den absolutte største forskjellen til hvordan jeg klarte meg på eksamenene. Heldigvis er Sonans sine nettstudier utrolig gode, og flere av fagene hadde jeg ikke studieboken til en gang. Jeg brukte kun infoen jeg fant på it’s Learning sidene mine, og det funket helt supert! Så hvis du vurderer nettstudier så kan det absolutt funke fjell, bare du er strukturert nok fra første stund. Jeg brant meg litt på historie eksamen, men alt ordnet seg så fort jeg fikk teken på studieteknikken innen en måned senere.

Det er jo på ingen måte sikkert at dette er det som vil funke for deg. Det var bare dette som funket supert for meg, og jeg ville dermed dele tipsene mine med dere. Men om jeg skulle valgt ut at dere kun prøvde ut ett av tipsene mine så er nok det tipset angående kompetansemålene. Jeg vet alle lærere stadig snakker om at man må se på kompetansemålene, og det er først det siste året jeg har skjønt hvor viktig de faktisk er. Hvis du kan alle kompetansemålene og litt til så er du good to go. For som sagt, det er kun det sensorer har lov til å spørre om!

Og vet dere hva? Jeg er innmari spent på hvordan det nå blir å studere på engelsk, og jeg er veldig spent på om jeg forandrer måte å studere på det neste halvåret. Jeg har ingen anelse. Men i 2017, så mener jeg at jeg fant den perfekte studie veien for meg, det blir bare spennende å se om det er det samme som vil funke fremover også!

Hva er dine beste studie tips? Og hvordan pleier du å studere? 

Del

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *